ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ... μια όμορφη πόλη του Έβρου
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Στέλιος Καζαντζίδης
Σύντομη Βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη
Γεννήθηκε 29 Αυγούστου του 1931 στη Νέα Ιωνία . Η μητέρα του ήταν πρόσφυγας απο τα μέρη της Τουρκίας . Απο αυτήν και την γιαγιά του άκουγε σαν παιδί όλα τα λαϊκά τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες . Η γιαγιά του του έλεγε τραγούδια και τον νανούριζε από μωρό . Όπως λέει ο ίδιος , νομίζει οτι απο αυτήν πήρε τις τεχνικές , τις αναπνοές , το κλάμα στην φωνή . Ως την στιγμή που τον ανέλαβε ο μεγάλος δάσκαλος Στέλιος Χρυσίνης και του δίδαξε τα λαϊκά .
Μεγαλώνοντας , δούλεψε σ'ένα εργοστάσιο στην Νέα Ιωνία . Μια μέρα λοιπόν , τον φωνάζει το αφεντικό του και του λέει οτι έχει καταπληκτική φωνή , και του κάνει δώρο μια κιθάρα . Ο Στέλιος όσες ώρες δεν δούλευε καθόταν στο σπίτι και προσπαθούσε να μάθει τραγούδια στην κιθάρα . Μια μέρα , κάποιος περαστικός τον άκουσε να τραγουδάει και του πρότεινε να τραγουδίσει στην ταβέρνα του . Έτσι έγινε η αρχή .
Ο Στέλιος Καζαντζίδης βρίσκετε στην "Κολούμπια" χωρίς να έχει ιδέα απο δισκογραφία . Οι συνθέτες δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν τη φωνή του και κάνουν πειράματα . Ώσπου ο Χρυσίνης του λέει να αφήσει τα ρεμπέτικα και να τραγουδίσει πονεμένα τραγούδια . Όπως και έγινε . Ταγούδησε συνθέσεις του Τσιτσάνη , Μητσάκη , Ζαμπέτα και άλλων πολλών . Τα περισσότερα απο τα τραγούδια που του έδιναν τα άλλαζε , πρόσθετε λαρυγγισμούς δικούς του και αυτοσχεδίαζε. Ο μόνος που δεν δεχόταν να πειράζει τα τραγούδια του ήταν ο Μανωλης Χιώτης .
Είχε μια μακρόχρονη σχέση με την Καίτη Γκρευ . Όταν χώρισε ο Στέλιος άρχισε να γίνετε επιφυλακτικός με τις γυναίκες .Ώσπου στην Θεσσαλονίκη , στο κέντρο "Πανόραμα" γνωρίζει την Μαρινέλλα . ’ρχισαν να κάνουν στενή παρέα , οι φωνές τους ταίριαζαν απόλυτα και αποφάσισαν να παντρευτούν . Κάποια στιγμή ήρθε ο χωρισμός άλλα έμειναν πάντα φίλοι . Μετά απο χρόνια γνώρισε και παντρεύτηκε την κυρα-Βάσω , η οποία όπως λέει ο Στέλιος είναι "Θησαυρός" .
Μεγάλη αδυναμία του Στέλιου Καζαντζίδη η θάλασσα και το ψάρεμα . Καημός του να αποκτήσει μια δικιά του βάρκα και το κατόρθωσε. Αδυναμία όμως είχε και στην μητέρα του Γεσθημανή, η οποία είχε σαν τελευταία επιθυμία της να βάλει ο Στέλιος την φωτογραφία της στο δίσκο του . Η επιθυμία της εκπληρώθηκε και ο δίσκος "Ελεύθερος" αφιερώθηκε σε εκείνη.
Γεννήθηκε την 29 Αυγούστου 1931 και πέθανε την 14 Σεπτεμβρίου 2001. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών (Άκης Πάνου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Θοδωρής Δερβενιώτης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας κα) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιανωπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας κα).
*το ποστ έγινε με αφορμή την υπενθυμιση του Geo στο shoutbox
πηγές κειμένων http://egnatia.ee.auth.gr/~imatz/Kazantzidis.html και http://el.wikipedia.org .
φωτογραφίες www.rempetika.com, pathfinder.gr/clubs
Ετικέτες
Καζαντζίδης Στέλιος,
kazantzidis stelios
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Το internetικό Ραδιόφωνο
Μέσα σε μία 15ετία το γνωστό σε όλους μας "ραδιόφωνο" θα αποτελεί μουσειακό είδος. Τη θέση του θα έχει πάρει το "ιντερνετικό ραδιόφωνο", δηλαδή η μετάδοση προγράμματος, ανάλογου με αυτό που εκπέμπουν σήμερα τα "συμβατικά" ραδιόφωνα, μέσα από το διαδίκτυο.
Το "νέο" ραδιόφωνο θα έχει μόνο πλεονεκτήματα έναντι του "παλιού". Καταρχήν, δεν θα υπάρχει θέμα περιορισμένων αδειών, αντίληψη που από τη φύση της παραπέμπει σε κοινωνίες "περιορισμένης ελευθερίας". Παράλληλα, αν σήμερα η επιλογή του ακροατή ανάμεσα σε αρκετές δεκάδες ραδιόφωνα μας φαίνεται "ικανοποιητική", τότε θα μιλάμε πρακτικά για χιλιάδες ραδιόφωνα, τόσο ελληνικά όσο και ξένα, από κάθε σημείο του πλανήτη, στα οποία ο καταναλωτής θα έχει πρόσβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκει καλύτερη ανταπόκριση στις επιθυμίες του για εξειδικευμένο πρόγραμμα, τόσο μουσικό, όσο και ενημερωτικό και ψυχαγωγικό. Θα έρχεται παράλληλα σε επαφή με κάθε είδος μουσικής και πολιτισμού που υπάρχει στον κόσμο, καθώς μέσα από τις "πύλες" της εποχής θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε πολλά ιντερνετικά ραδιόφωνα για να ικανοποιήσει και τα πιο δύσκολα γούστα! Το νέο ραδιόφωνο θα έχει μάλλον λιγότερη διαφήμιση, αλλά και πιο εξειδικευμένη από ότι το παραδοσιακό, καθώς θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά του διαφημιστικού μηνύματος. Τέλος, ο σημερινός ακροατής τότε δεν θα είναι απλά ακροατής. Θα είναι "χρήστης" πολλών δυνατοτήτων υπηρεσιών που θα του προσφέρει το "νέο ραδιόφωνο", μέσα από τις δυνατότητες του διαδικτύου.
Το "νέο" ραδιόφωνο υπάρχει και σήμερα, αλλά περιορίζεται από τη μικρό αριθμό των χρηστών του διαδικτύου (ούτε 10% του πληθυσμού στη χώρα μας) και από την αδυναμία του καταναλωτή να το ακούσει εκτός σπιτιού ή γραφείου (πχ. στο αυτοκίνητο, στο δρόμο κλπ.). Η διάδοσή του παρουσιάζει δύο τεχνικές δυσκολίες που αναμένεται να ξεπεραστούν στα επόμενα χρόνια: τη δυνατότητα συνεχούς και ασύρματης (μάλλον δορυφορικής) σύνδεσης με το internet σε κόστος προσιτό στον κάθε ένα. Το μεν πρώτο (η συνεχής σύνδεση) είναι εφικτό και σήμερα αλλά σε κόστος άπιαστο για τον μέσο καταναλωτή. Η ασύρματη σύνδεση (για να είναι διαθέσιμο δηλαδή από φορητές συσκευές πχ. walkman, αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο κλπ.) μόλις και διαφαίνεται σήμερα στον ορίζοντα της ψηφιακής επανάστασης, οπότε τα είκοσι χρόνια, που είναι και η πρόβλεψή μας, είναι ένας "ρεαλιστικός" χρόνος για να έχει υλοποιηθεί.
Πηγή Μιχάλης Πεγκλής www.2020.gr
Ετικέτες
διαδικτυο,
ιντερνετικό ραδιόφωνο,
ραδιόφωνο,
diadiktio,
internetιko,
radiofono
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)