ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ... μια όμορφη πόλη του Έβρου

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ... μια όμορφη πόλη του Έβρου
Η πόλη μας απο ψηλά..

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Το internetικό Ραδιόφωνο



Μέσα σε μία 15ετία το γνωστό σε όλους μας "ραδιόφωνο" θα αποτελεί μουσειακό είδος. Τη θέση του θα έχει πάρει το "ιντερνετικό ραδιόφωνο", δηλαδή η μετάδοση προγράμματος, ανάλογου με αυτό που εκπέμπουν σήμερα τα "συμβατικά" ραδιόφωνα, μέσα από το διαδίκτυο.

Το "νέο" ραδιόφωνο θα έχει μόνο πλεονεκτήματα έναντι του "παλιού". Καταρχήν, δεν θα υπάρχει θέμα περιορισμένων αδειών, αντίληψη που από τη φύση της παραπέμπει σε κοινωνίες "περιορισμένης ελευθερίας". Παράλληλα, αν σήμερα η επιλογή του ακροατή ανάμεσα σε αρκετές δεκάδες ραδιόφωνα μας φαίνεται "ικανοποιητική", τότε θα μιλάμε πρακτικά για χιλιάδες ραδιόφωνα, τόσο ελληνικά όσο και ξένα, από κάθε σημείο του πλανήτη, στα οποία ο καταναλωτής θα έχει πρόσβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκει καλύτερη ανταπόκριση στις επιθυμίες του για εξειδικευμένο πρόγραμμα, τόσο μουσικό, όσο και ενημερωτικό και ψυχαγωγικό. Θα έρχεται παράλληλα σε επαφή με κάθε είδος μουσικής και πολιτισμού που υπάρχει στον κόσμο, καθώς μέσα από τις "πύλες" της εποχής θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε πολλά ιντερνετικά ραδιόφωνα για να ικανοποιήσει και τα πιο δύσκολα γούστα! Το νέο ραδιόφωνο θα έχει μάλλον λιγότερη διαφήμιση, αλλά και πιο εξειδικευμένη από ότι το παραδοσιακό, καθώς θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά του διαφημιστικού μηνύματος. Τέλος, ο σημερινός ακροατής τότε δεν θα είναι απλά ακροατής. Θα είναι "χρήστης" πολλών δυνατοτήτων υπηρεσιών που θα του προσφέρει το "νέο ραδιόφωνο", μέσα από τις δυνατότητες του διαδικτύου.

Το "νέο" ραδιόφωνο υπάρχει και σήμερα, αλλά περιορίζεται από τη μικρό αριθμό των χρηστών του διαδικτύου (ούτε 10% του πληθυσμού στη χώρα μας) και από την αδυναμία του καταναλωτή να το ακούσει εκτός σπιτιού ή γραφείου (πχ. στο αυτοκίνητο, στο δρόμο κλπ.). Η διάδοσή του παρουσιάζει δύο τεχνικές δυσκολίες που αναμένεται να ξεπεραστούν στα επόμενα χρόνια: τη δυνατότητα συνεχούς και ασύρματης (μάλλον δορυφορικής) σύνδεσης με το internet σε κόστος προσιτό στον κάθε ένα. Το μεν πρώτο (η συνεχής σύνδεση) είναι εφικτό και σήμερα αλλά σε κόστος άπιαστο για τον μέσο καταναλωτή. Η ασύρματη σύνδεση (για να είναι διαθέσιμο δηλαδή από φορητές συσκευές πχ. walkman, αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο κλπ.) μόλις και διαφαίνεται σήμερα στον ορίζοντα της ψηφιακής επανάστασης, οπότε τα είκοσι χρόνια, που είναι και η πρόβλεψή μας, είναι ένας "ρεαλιστικός" χρόνος για να έχει υλοποιηθεί.

Πηγή Μιχάλης Πεγκλής www.2020.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: